IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола потъна с над 10 на сто за денонощие

Поевтиняването на суровината продължава вече шест дни, пазарите показват убеденост, че търсенето ще падне повече от предлагането

09:15 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола потъна с над 10 на сто за денонощие

Петролът отбеляза поредното денонощие на остър спад в цената си, тъй като на пазарите трайно се настанява убеждението, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да успее да се справи с рязкото понижение на търсенето и да повлияе на котировките.

Очаква се потреблението на петрол и петролни продукти да падне с 1 млн. барела дневно през 2009 година в резултат на първото едновременно навлизане в рецесия на Европа, САЩ и Япония от Втората световна война насам.

В същото време от ОПЕК правят опити да влияят на цената на черното злато по посока на ограничаване на предлагането. Прогнозите на специалистите са, че от февруари ще бъде предприето ново понижение на доставките към рафинериите с цел намаляване на предлагането на петрол.

От ОПЕК разчитат, че по този начин ще се стигне до увеличаване на цената на петрола, тъй като страховете от недостиг ще подкрепят котировките. Пазарните участници обаче са на коренно противоположно мнение и прибягват до масирани разпродажби на суровината.

Вчера в САЩ петролните контракти с доставка през февруари поевтиняха с цели 7,9 на сто (3,24 долара) до 37,59 долара за барел. С това обаче отстъплението на котировките не спря и по време на електронната търговия от цената на петрола бяха заличени нови 2,6 на сто, като към момента барел петрол струва 36,63 долара.

По този начин отстъплението на черното злато надхвърли 10 на сто в рамките на изминалото денонощие.

На борсата в Лондон пък цената на петрола от сорта Брент поевтиня с 3,4 на сто до 42,91 долара за барел. В часовете на електронна търговия контрактите с доставка през февруари понижават цената си с нови 1,5 на сто и по време на азиатската сесия се котират по 42,25 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още