IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Турция с четвърти пореден спад

През ноември индустриалното производство в страната отчита спад от близо 14% на годишна база

14:48 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Турция с четвърти пореден спад

Индустриалното производство в Турция отчита спад от 13,9% на годишна база през ноември, показват данни на Турския статистически институт. Това е четвъртият пореден спад на показателя и най-силният от 2001 г. насам, но все пак е по-нисък от консенсусните очаквания на анализаторите, които бяха за понижение от около 15% през ноември.

През октомври свиването на индустриалното производство бе с 8,5% на годишна база, а през септември – с 5,5%.

През ноември промишленото производство отчита понижение от 15,5 на сто, производството на енергия пада с 4,7%, докато в добивния сектор, който заема малък дял от икономиката на страната, е отчетен лек ръст от 0,9 на сто спрямо ноември 2007 г.

Миналата седмица страната започна преговори за ново споразумение с Международния валутен фонд, което да помогне за стабилизиране на икономическата и позиция. През третото тримесечия на миналата година икономическият растеж в Турция достигна най-ниското си ниво за последните шест години (0,5% на годишна база). Очакванията за общия ръст на икономиката за 2008 г. са около 1,7-2%.

За сравнение средният икономически ръст на Турция за периода 2001 – 2007 г. бе около 7% годишно.

През септември Toyota Motor Corp. спря производството в турското си поделение за период от две седмици, поради слабото търсене в Западна Европа. Заводите на FIAT в страната (Tofas Turk Otomobil Fabrikasi) също предприеха спирания в производството. От турското поделение на Ford (Ford Otomotiv Sanayi) спряха продукцията във фабриките си, разположени в северозападната част на страната, за две седмици през ноември.

Днес турският борсов индекс ISE 100 отчете спад от 1,5% до ниво от 26 077,20 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още