IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газопроводът „Набуко” ще бъде готов през 2015, смята чешки вицепремиер

На 24 и 25 април в София ще се проведе международната среща на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство"

13:11 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газопроводът „Набуко” ще бъде готов през 2015, смята чешки вицепремиер

Газопроводът „Набуко” за доставка на газ за Европа от Средна Азия през Турция ще бъде готов през 2015 г. Това становище е изразил чешкият вицепремиер Александър Вондра, цитиран от чешкото национално радио.

Целта на новия газопровод е да намали зависимостта на Европа от руските енергоносители и да се избегнат газови кризи като настоящата. Съществуват обаче редица усложнения, свързани със стартиране на строителството на газопровода. Едно от тях е отсъствието в консорциума за строителството на „Набуко” на страни от Каспийския регион.

В рамките на своето председателство на ЕС Прага планира да организира т. нар. „среща на върха за южния коридор” през пролетта, в която ще вземат участие представители на ръководствата на страните, които участват в проекта „Набуко”.

Трансграничният газопровод е съвместна инициатива на газовите компании Булгаргаз (България), Botas (Турция), Transgaz (Румъния), MOL (Унгария) и ОМV (Австрия). През миналата година към учреденото от тях дружество Nabucco Gas Pipeline International GmbH като шести партньор се присъедини и германската RWE, която беше избрана и за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене.

По предварителни оценки дължината на газопреносното съоръжение ще е 3300 км. От тях около 400 км ще преминават през българска територия. Прогнозираният капацитет на „Набуко” е 25-31 млрд. куб. м годишно. За изграждането му ще са необходими над 4,5 млрд. евро.

На 26 и 27 януари министър-председателят Сергей Станишев ще бъде на работно посещение в Будапеща за участие в срещата на високо равнище по газопровода „Набуко”. Домакин на форума е унгарският премиер Ференц Дюрчани.

По-късно на 24 и 25 април в София ще се проведе международната среща на върха „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още