IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ се нуждае от още 150 млрд. долара за борба с кризата

Шефът на фонда Доминик Строс-Кан упрекна европейските лидери в подценяване на дълбочината на предстоящото забавяне

10:22 | 12.01.09 г.
МВФ се нуждае от още 150 млрд. долара за борба с кризата

Международният валутен фонд (МВФ) ще се нуждае от още 150 млрд. долара, за да помогне на развиващите се пазари и по-бедни страни да устоят на удара от световното икономическо забавяне, казва управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан. 

Строс-Кан упрекна европейските лидери, че не са успели да определят дълбочината на предстоящото икономическо забавяне в региона, което създава риск от социални катаклизми, предава Bloomberg.

По думите му фондът ще направи значителни допълнения към първоначално прогнозираните 1,4 трлн. долара световни загуби и отписвания на активи.

Забележките на Строс-Кан може да помогнат за ускоряване реализирането на предложените пакети от стимули в Германия и Франция. Шефът на МВФ намекна също, че фондът може да окаже натиск върху страните със значителни резерви в чуждестранна валута като Китай и Саудитска Арабия да внесат средства във фонда.

„Ако след шест месеца кризата се е влошила и много от нашите страни членки се нуждаят от помощта ни, търсенето може да надмине това, с което разполагаме“, казва Строс-Кан в интервю. „Ако се вземе политическото решение да се направи нещо, съм убеден, че няма да е трудно да се намерят допълнително 150 млрд. долара“, които биха удвоили ресурсите на заемодателя в сравнение с миналогодишните до общо 500 млрд. долара, казва той.

През ноември фондът предостави общо 41,8 млрд. долара на икономики в затруднение, най-голямата помощ, отпускана в рамките на един месец от МВФ. През същия месец Япония предостави допълнително 100 млрд. долара на фонда, а принос от останалите страни тепърва се очаква.

По-голямата част от средствата на фонда досега са били предназначени за страните от Източна Европа. В Западна Европа пък правителствата изостават с прокарването на мерките за стимулиране на икономиката и все още подценяват рисковете, смята Строс-Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още