IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup и Morgan Stanley близо до създаването на брокерски холдинг

Компаниие са на път да обединят поделенията си за брокерски услуги на дребно и да се превърнат в най-големия играч в сектора в света

09:26 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup и Morgan Stanley близо до създаването на брокерски холдинг

Citigroup и Morgan Stanley са регистрирали значителен напредък в преговорите за обединяване на брокерските си поделения и в неделя са били близо до подписване на споразумение, пише Ройтерс. Ако сделката по сливането на брокерския бизнес на двете банки бъде осъществена, то ще бъде създаден най-големият играч в сектора в света.

Плановете предвиждат поделението на Citigroup, което носи името Smith Barney, да започне да оперира съвместно с отдела на Morgan Stanley. За целта трябва да бъде създадена смесена фирма, а в касата на Citigroup трябва да постъпи кеш в размер на 2,5-3 млрд. долара, споделят запознати с хода на преговорите.

Сделката би трябвало да доведе и до преоценка на Smith Barney, което пък се очаква да доведе до печалба в размер на 5-6 млрд. долара под формата на акции от съвместното дружество, което ще доведе до сериозно подобрение на резултатите на Citigroup.

Към момента Citigroup изпитва остра нужда от капитал за стабилизиране на баланса си, тъй като финансовата институция е отчела загуби за над 20 млрд. долара за периода октомври 2007-октомври 2008 година.

Плановете за обединяване на брокерския бизнес на двете банки предвиждат Morgan Stanley да получи дял от 51 на сто от бъдещата компания, както и да запази възможност за увеличаване на дела си за период от 3 до 6 години. Особено позитивно за Morgan Stanley е това, че благодарение на плащането в кеш тя ще си осигури контрол върху цялата компания, макар нейното брокерско поделение да е значително по-малко от това на Citigroup.

По предварителни оценки стойността на бъдещата компания ще бъде между 16 и 20 млрд. долара. Тя ще разполага и с над 23 хил. финансови съветника, като по този начин ще се нареди на първо място в сектора, изпреварвайки основните конкуренти в лицето на Bank of America и Wells Fargo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още