IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия ще помага и на индустриалните компании

Кандидатите за тази помощ няма да бъдaт подложени на строгите условия, които важат за компаниите от финансовия сектор

09:31 | 12.01.09 г.
Германия ще помага и на индустриалните компании

Германското правителство е готово да придобие дялове във всяка индустриална компания, изправена пред фалит заради недостиг на заеми, твърдят лидерите на управляващия в Германия Християндемократически съюз, цитирани от Financial Times.

По думите на германския канцлер Ангела Меркел мерките ще включват т. нар. „фонд за Германия“ на стойност 100 млрд. евро, който ще служи за гарантиране на кредити за изпитващите недостиг на средства компании. Днес правителството ще приеме двугодишен пакет от фискални стимули за 50 млрд. евро.

Чрез предложението за придобиване на дялове в индустрията фондът за спасяване на банковия сектор в Германия за 500 млрд. евро ще се разпростре в цялата икономика.

Съюзът не дава подробности какви ще са компаниите, на които ще бъде помогнато. Представители на властта обаче посочват, че автомобилният сектор е един от най-засегнатите от недостига на кредити и спада в търсенето на международния пазар.

Компаниите, които кандидатстват за тази помощ, няма да бъдет подложени на строгите условия, като таван за възнаграждението на директорите, които важат за компаниите от финансовия сектор, казва Меркел.

В интервю германският канцлер пояснява, че по принцип гаранциите няма да включват инжектиране на капитал, но не изключи възможността правителството да поеме контрол върху дялове от водещи индустриални компании като последна възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още