IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в САЩ ще е най-продължителната от Втората световна война насам

Половината от анкетираните очакват безработицата да достигне своя връх не по-рано от 2010 година

14:23 | 10.01.09 г.
Рецесията в САЩ ще е най-продължителната от Втората световна война насам

Вероятно настоящата рецесия в САЩ ще бъде най-дългата от Втората световна война и би могла да се влоши без извършването на значителни правителствени разходи за стимулиране на растежа, смятат експерти, цитирани от Ройтерс.

Според анкета сред 52-ма икономисти във водещи финансови и индустриални фирми и университети в САЩ, икономическото възстановяване ще започне по-късно тази година като растежът ще се върне към по-нормални нива през 2010 година. Икономистите очакват официално рецесията да приключи през третото тримесечие на настоящата година.

Половината от анкетираните очакват безработицата да достигне своя връх не по-рано от 2010 година.

През 2009 г. реалният Брутен вътрешен продукт ще се свие с 1,6%, което ще бъде най-лошото представяне на икономиката на САЩ от 1982 година.

Според икономисти от Мерил Линч, тази година икономическият растеж ще е отрицателен на стойност минус 2,8%, което е и най-песимистичната оценка сред анкетираните институции. Според най-оптимистичната оценка, през 2009 г. БВП на страната ще се свие с едва 0,2%.

Консенсусът сред икономистите по отношение размера на плана за стимулиране на икономиката е 778 млрд. долара. Усилията на американското правителство за сваляне на лихвите по ипотечните кредити няма да дадат резултат – анкетираните очакват тази година 30-годишният лихвен процент по ипотечните кредити да се запази на ниво 5,1%, толкова, колкото е в момента.

Индексът на потребителските цени ще падне с 0,4% тази година, което ще бъде първия годишен спад за показателя от 1955 година насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още