IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боинг съкращава 4500 служители

По-голямата част от съкращенията не са пряко свързани с производството на самолети

10:31 | 10.01.09 г.
Боинг съкращава 4500 служители

Вторият по големина производител на самолети в света – американската компания Боинг - стана поредният индустриален гигант в САЩ, който обяви съкращения на работни места. В опит да намали разходите си групата планира да съкрати 4500 служители от бизнеса си с големи пътнически самолети, или около 7% от направлението.

По-голямата част от съкращенията не са пряко свързани с производството на самолети, посочват от компанията. Ще бъдат засегнати предимно позиции в заводите в района на Сиатъл, като редукцията на работни места ще бъде осъществена между април и юни.

В бизнеса на компанията с големи пътнически самолети след съкращенията ще работят около 63 500 служители, което е приблизително същото ниво като в началото на 2008 г.

Миналата година Боинг загуби надпреварата за поръчки срещу европейския самолетостроител Ербъс.

За Боинг, която е вторият по големина доставчик за щатската отбрана, са работили общо малко над 162 хил. служители в края на миналата година.

Съкращенията идват скоро след големи загуби за компанията в резултат на стачка, която затвори заводите за близо два месеца.

Само през декември щатската икономика загуби над 500 хил. работни места извън селскостопанския сектор, сочат последните данни на правителството, а нивото на безработица е на близо 16-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още