IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как ще се отрази рецесията върху теглото на американците?

С диета от времето на Голямата депресия американците биха избегнали риска от затлъстяване заради по-евтините и некачествени храни

17:00 | 09.01.09 г.
Как ще се отрази рецесията върху теглото на американците?

Някои експерти се опасяват, че съкращаването на разходите за качествена храна заради икономическата криза ще доведе до увеличаване на телесното тегло при американците. 

Като довод професионалистите в областта на здравеопазването изтъкват редица проучвания, които доказват връзката между затлъстяването и нездравословните хранителни навици от една страна и ниските доходи от друга, пише Ройтерс.

Експертите се опасяват, че хората ще намалят разходите си за здравословна и относително скъпа храна като прясна риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти за сметка на по-евтините продукти, богати на захар и мазнини.

„Положението ще се влошава“, казва Адам Древновски, експерт в сферата на храненето. „Наднорменото тегло е вреден резултат от затрудненията в икономиката.“

Негово проучване доказва и връзката между наднорменото тегло и дохода. То установява, че съществуват петкратни разлики в нивото на затлъстялост между различните региони – в регионите, където преобладават хората с ниски доходи по-често се наблюдават случаи на наднормено тегло за разлика от регионите, където хората са с по-висок финансов статус.

По думите му други проучвания сочат, че ръст от 10% в нивото на бедност се трансформира в 6% ръст на пълнолетните с наднормено тегло.

В САЩ случаите на диабет са се покачили с 90% през последното десетилетие, обусловени от високата степен на затлъстяване и заседналия начин на живот.

Девет от десет щата с най-много случаи на диабет са в южната част на страната – регион с високо ниво на бедност и големи разлики в доходите.

Америка е начело на световните класации по ниво на затлъстяване. По официални данни една трета от американците над 18-годишна възраст и 16% от децата в САЩ са с наднормено тегло.

Поводите за тревога се потвърждават от успеха на веригата McDonald's, която предлага евтино и богато на мазнини и калории меню. За третото тримесечие веригата е отчела по-висока от очакваната печалба и 7% скок в световните си продажби.

За разлика от нея други вериги, асоциирани със здравословни храни, като веригата магазини Whole Foods, са повлечени от забавянето на икономиката.

Преди кризата Whole Foods успешно е реализирала продажби на органични, натурални и деликатесни храни на подобаващо висока цена. Сега обаче клиентите й се пренасочват все по-често към магазините с евтини стоки. За третото тримесечие компанията е отчела 0,4% ръст в продажбите за разлика от 8,2% ръст за същия период на предходната година.

Според Древновски рискът от затлъстяване при пестене на средства може да бъде избегнат, като се консумират храни, на които основно се е разчитало по време на Голямата депресия. Те включват кайма от говеждо месо, боб, мляко, ядки, сирене, моркови, картофи, консервирани домати, супи и ориз. Той нарича това меню „диета за нова Депресия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.01.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още