IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за наблюдението на транзита

Според руската страна Украйна не иска да допусне сред наблюдателите руски специалисти, резултатите щели да са частични и неточни

22:37 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия и Украйна не постигнаха споразумение за наблюдението на транзита

Русия и Украйна не успяха да решат спора си за възстановяването на газовите доставки, след като преговорите се провалиха по отношение на въпроса за начина на наблюдение на транзита през Украйна.

От Газпром изразиха „съжаление“, че днес не е постигнато споразумение, и заявиха, че трябва да бъдат избрани независими наблюдатели от всички засегнати от проблема страни. В противен случай има риск представяне на частична и неточна картина на обема на транзитните доставки, се казва в изявлението на компанията.

Руският президент Дмитрий Медведев е заявил пред Ройтерс, че Украйна не е приела предложението на Русия за начина на наблюдение на транзита, а Газпром пък съответно не е приел предложенията на Украйна.

По думите на Медведев първо Украйна е отказала да подпише протокол, подготвен от Газпром, а после на свой ред Газпром е отказал да приеме протокола на Украйна, тъй като руските специалисти или наблюдатели от европейски газови компании не са били включени сред тези, които ще евентуално ще наблюдават транзитните доставки.

Малко по-рано днес шефът на Газпром Алексей Милер, който преговаряше в Брюксел с представители на ЕС и с ръководителя на украинската Нафтогаз Олех Дубина, заяви, че Газпром ще възстанови доставките за Европа веднага щом наблюдателите бъдат разположени.

По думите на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс на наблюдателите от ЕС, които по план трябва да пристигнат в Украйна утре, е обещан пълен достъп до газопроводите. Енергийните министри на страните от ЕС ще се срещнат в началото на следващата седмица с цел да намерят друг начин за изход от проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още