IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде ще изпрати слабият паунд британските туристи това лято?

Очаква се Турция, Египет и Източна Европа да бъдат сред фаворитите на туристите от Острова това лято

11:54 | 08.01.09 г.
Къде ще изпрати слабият паунд британските туристи това лято?

Заради поевтиняващия паунд спрямо еврото цената на живот в традиционни за британските туристи дестинации като Испания, Франция, Португалия, Италия, Кипър и Гърция нарасна. Накъде ще се запътят това лято британските туристи търси отговор BBC.

Турция, Египет и Северна Африка

Турция е горещата дестинацията за туристическата индустрия за 2009. Все повече британци предпочитат страната като дестинация с плажове, исторически забележителности и разумни цени.

Другият голям фаворит вероятно ще бъде Египет, където през миналата година броят на британските посетители нарасна с 38%. Мароко и Тунис също се очаква да спечелят заради слабостта на паунда спрямо еврото.

Източна Европа

Когато човек се замисли за Полша, типичната ваканция на плажа не е сред първите неща, които му хрумват. И въпреки това по Балтийското крайбрежие на страната има курорти, които се очаква да посрещнат приток на британски туристи за първи път това лято. Германци и поляци прекарват летните си почивки в курортите по померанското крайбрежие от много години. Към тях сега ще се присъединят отблъснати от еврозоната британци.

Друга локация, за която се очаква наплив от британци, е България. „България има крайбрежните курорти, навремето любими на съветските лидери, на Черно море“, казва Сара Милър, редактор на Conde Nast Traveller.

В района Румъния и Словакия също могат да имат добра година, а според Милър Бохемия в Чехия ще бъде сред откритията на британците. „Тук е много евтино и има добри спа хотели“, пояснява тя.

Заради валутните курсове подходящ избор може да се окажат още ЮАР и Норвегия, както и Исландия. Въпреки че паундът пада и спрямо долара, не е задължително да се смята, че почивката в САЩ е задължително неизгодна, посочват експертите.

Икономическите условия надали ще спрат наплива към Испания. Всяка година около 12 млн. посещения с цел почивка в страната се правят от Острова, което е много повече от Турция и Египет, взети заедно, и е глупаво да се мисли, че слабият паунд ще спре този наплив.

Още по темата:
Къде ще купуват имоти в чужбина британците тази година?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още