IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Газпром" и "Нафтотгаз" преговаряли тази нощ

Компаниите обсъдили ситуацията, но засега не е ясно какъв е резултатът

08:53 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
"Газпром" и "Нафтотгаз" преговаряли тази нощ

Ръководителите на руския "Газпром" и украинския "Нафтотгаз" са преговаряли тази нощ в Москва, предаде агениця "Новости".

По време на срещата двамата са обсъждали изходите от критичната ситуация с газа.

Засега повече подробности не се съобщават.

Късно снощи по инициатива на украинската страна президентите на Русия и Украйна са разговаряли по телефона, съобщава пък ИТАР-ТАСС. Държавният глава на Русия Дмитрий Медведев е отбелязал, че Москва не е излизала от преговорите с Киев и е готова да ги възобнови във всеки един момент, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, цитирано от агенцията.

Медведев е призовал украинския си колега Виктор Юшченко да даде необходимите инструкции по този въпрос на правителството и енергийните власти на Украйна.

За да бъдат възобновени доставките на газ за украинските потребители, трябва да бъде сключен нов договор между Газпром и Нафтогаз по пазарна европейска цена, без отстъпки и преференциални условия, е заявил руският президент Дмитрий Медведев в телефонния разговор с Юшченко.

Руският президент подчертал, че е "недопустимо европейските потребители да не получават руски газ заради незаконното присвояване на газ от украинската страна".

На 1 януари "Газпром" прекрати доставките на синьо гориво за Украйна.

Вечерта на 7 януари руският премиер Владимир Путин разреши на "Газпром“ да прекрати транзитните доставки на газ за Европа през украинска територия, след като стана ясно, че доставяният в Укрaйнa газ не достига до европейските потребители.

От началото на годината страните, които купуват природен газ, не са получили повече от 86 милиона куб. м синьо гориво.

Всичко за кризата с газа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още