IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се срути с 12 на сто

Изненадващ ръст на запасите на САЩ доведе до масирани разпродажби и силен спад в цената на черното злато

22:47 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се срути с 12 на сто

Цената на петрола се срина с 12 на сто днес, слагайки край на продължилото близо седмица покачване, което донесе близо 15 на сто ръст за котировките. Повод за масираните разпродажби дадоха публикуваните по-рано днес данни за запасите от петрол на САЩ.

Властите в най-голямата икономика оповестиха ежеседмичния си доклад за нивото на запаси от петрол, като се оказа, че през последната седмица те са нараснали с впечатляващите 6,7 млн. барела до 325,4 млн. барела при предварителни очаквания за увеличение с едва 1,5 млн. барела.

По-рано през деня цената на петрола се движеше с повишение заради газовата криза между Русия и Украйна и спирането на доставките на руски газ към Източна Европа. Дори този проблем и изострената ситуация около конфликта в Ивицата Газа не успяха обаче да спрат мощното пропадане на котировките.

Така се стигна до срив в цената на черното злато с 12,2 на сто (5,95 долара) до 42,63 долара за барел на борсата в Ню Йорк. По данни на marketwatch това е най-голямото дневно понижение от 24 септември 2001 година досега.

Все пак цената на черното злато е с 43 на сто по-висока от регистрираното на 19 декември миналата година дъно при 33,87 долара за барел.

На борсата в Лондон днешната сесия приключи със спад на котировките на Брента с доставка през февруари от 4,67 долара до 45,86 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още