IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 700 хил. американци са останали без работа през декември

Частният сектор е закрил стряскащо много работни места, официалните данни на правителството се очакват с притеснение в петък

17:47 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 700 хил. американци са останали без работа през декември

Компаниите в САЩ са освободили 693 хил. души от работа през декември, показват данните на консултантската компания ADP. Това е с близо 40 на сто над прогнозите на анализаторите, които очакваха съкращение на половин милион души.

Днешният доклад „рисува шокиращо слаба картина на пазара на труда“, коментира Джон Райдинг от Conrad DeQuadros пред marketwatch. Според него САЩ са изправени пред най-голямото пропадане на трудовия си пазар от 1945 година насам.

Разочароващите резултати карат специалистите да бъдат доста скептични към предстоящото в петък публикуване на официалния доклад на американското правителство за състоянието на пазара на труда в петък. Очакванията са за понижение на неселскостопанската заетост с над 700 хил. души, което би било най-големия спад за последните 59 години.

През последния месец от сектора на услугите в най-голямата икономика са освободени 473 хил. души, а производствените отрасли са се разделили с 220 хил. служители. Най-големи съкращения са предприели средните фирми – общо 321 хил. души. След тях се нареждат малките и големите компании съответно с 281 и 91 хил. освободени.

„Рязкото падане на заетостта в малките и средните компании дава ясен сигнал, че рецесията вече се е разпростряла отвъд границите на индустрията и свързаните с ипотечния пазар области“, се казва в съобщение на Macroeconomic Advisers.

Слабите данни, съчетани с лоши новини от страна на компаниите, доведоха до значителен спад на водещите американски индекси в началото на днешната търговска сесия на борсата в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още