IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите в САЩ се усилиха в края на сесията*

Очакванията за огромен бюджетен дефицит и разочароващите корпоративни новини доведоха до силен спад на индексите

23:15 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите в САЩ се усилиха в края на сесията*

Борсовата сесия в САЩ премина под знака на мечите настроения и основните индекси изгубиха по над три на сто от стойността си. Макар през целия ден фючърсната търговия да предвещаваше оптимистичен финал днес, още в първите минути след отварянето на пазара борсовите измерители поеха надолу.

Като основна причина за разпродажбите могат да се посочат разочароващите корпоративни новини от водещите американски компании, както и очакванията за огромен бюджетен дефицит в САЩ, който може да надхвърли доста сумата от 1 трлн. долара.

Според новоизбрания президент на страната Барак Обама огромният дефицит е неизбежен, като прогнозите му са за преминаване над 1 трлн. долара. Прогнозите на бюджетната комисия в Сената са доста по-песимистични – за 1,2 трлн. дефицит и то без да се взимат предвид планираните за спасителните планове средства.

Разочароващи новини дойдоха и от пазара на труда, след като данни на ADP показаха, че частният сектор е освободил нови 693 хил. души през декември. Това поражда опасения от още по-стряскащи данни утре, когато правителството трябва да обяви нивото на безработица за последния месец на миналата година.

Всичко това доведе до остър спад на индексите и основният борсов показател Dow Jones падна с 2,7 на сто до 8 769,70 пункта. Едва три от попадащите в индекса 30 компании не регистрираха понижение в пазарната си капитализация.

Понижението на широкия борсов индекс S&P 500 възлезе на 3,0 на сто, а стойността му след края на сесията е 906,65 пункта. Технологичният индекс Nasdaq пък отстъпи с 3,2 на сто до 1 599,06 пункта.

На стоковия пазар цената на петрола пада с 12,2 на сто и в Ню Йорк черното злато сесията приключи при 42,63 долара за барел. 

*Актуално към 23:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още