IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оставки по индийски след мащабна счетоводна измама

Софтуерната компания Satyam предала фалшифицирани данни за активите и паричните средства, капитализацията пада със 70 на сто

11:14 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оставки по индийски след мащабна счетоводна измама

Индийската софтуерната компания Satyam Computer Services регистрира рекорден спад на пазарната си капитализация, след като акциите й се обезцениха с близо 70 на сто днес. Причина за това стана разкриването на мащабна счетоводна измама, свързана с манипулиране на отчетите за дейността на компанията.

Заради фалшифициран отчет изпълнителният директор на Satyam Рамалинга Ражу е подал оставката си. Той е разкрил, че в отчета за дейността на компанията до 30 септември миналата година е излъгано, че Satyam разполага с 53,61 млрд. рупии, а в действителност 50,4 млрд. от тях не са съществували.

За да прикрие измамата, 53-годишният Ражу е направил неуспешен опит да продаде две компаниите на Satyam. С това той е направил последен и отчаян опит да вкара въпросните 50 млрд. рупии (1,04 млрд. долара) от „фиктивните активи“ в баланса на банката, съобщава Bloomnerg, позовавайки се на индийската преса.

В разкритията на Ражу се казва, че печалбите от основния бизнес на компанията са били „надут през последните няколко години“

Измамите в компанията започнали да се разнищват тогава, когато акционерите отказали да подкрепят продажбата на две от дъщерните фирми на Satyam, след което четирима от директорите са напуснали постовете си.

Заради скандала акциите на Satyam са се сринали с 69 на сто до 55 рупии за един брой днес, което се е отразило негативно на цялата търговия в Индия и основният индекс Sensex е паднал с 4,3 на сто.

Интересен факт е, че на санскрит Satyam означава „истина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още