IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шварценегер притиска Обама за спасителния план

Губернаторът на Калифорния иска средства за реализиране на инфраструктурни проекти, които ще създадат 800 хил. работни места

11:44 | 07.01.09 г.
Шварценегер притиска Обама за спасителния план

Калифорния има инфраструктурни проекти за близо 44 млрд. долара и веднъж стартирани те ще създадат почти 800 хил. работни места, пише губернаторът на щата Арнолд Шварценегер в писмо до новоизбрания президент на САЩ Барак Обама. 

В писмото си той настоява за федерална програма от значителни стимули, съобщава Ройтерс.

Обама и демократите от Конгреса обмислят програма за стимулиране на икономиката на стойност до 775 млрд., която ще е с продължителност две години.

Калифорния, която е най-гъсто населеният щат в САЩ, е изправена пред висок ръст на безработицата и рязко забавяне на икономиката. Сериозните финансови затруднения на щата са се потвърдили миналия месец, когато са били спрени 3,8 млрд. долара, предназначени за обществени проекти, с цел средствата да бъдат използвани за по-важни услуги.

Калифорния е един от многото щати с претенции към идващата на власт администация на Обама с обществени проекти, много от които са готови да стартират, ако се осигури необходимото финансиране.

Традиционно Калифорния продава облигации, за да финансира подобни проекти, но интересът към държавния дълг от страна на инвеститорите е твърде малък, а бюджетният дефицит на щата се очаква да достигне 40 млрд. долара до средата на 2010 г., в случай че Шварценегер и законодателите не стигнат до компромис относно стабилизирането на финансовото състояние на щата.

Според писмото на Шварценегер, щатът е готов да стартира енергийни и енергийно ефективни проекти, да инвестира в транспортната мрежа, здравеопазването, водоснабдяването и канализация, изграждането на училища и други.

Освен това Шварценегер призовава за действие по отношение на жилищната криза. „Каквито и мерки да предвиждате, те трябва да включват програма за стабилизиране на жилищния пазар,“ казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още