IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alcoa освобождава 13 на сто от персонала си

Гигантът в сектора на производството на алуминий е притиснат от кризата и започва мащабни програми за реструктуриране

08:53 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Alcoa освобождава 13 на сто от персонала си

Един от основните играчи в областта на производството на алуминий – американската компания Alocoa, планира да освободи 13 500 души от служителите си като част от програмата за съкращаване на разходите и производството, предизвикана от глобалната икономическа криза.

Уволнените служители представляват около 13 на сто от целия персонал на компанията, става ясно от официално съобщение на нейните ръководители, предава АР. Предвиждат се още мащабно понижение на производството и разходите, тъй като предишните мерки за борба с кризата не са дали нужния резултат.

През третото тримесечие на 2008 година печалбата на Alcoa е паднала с 52 на сто на годишна база, като основните причини за това са потъващата цена на алуминия и непрекъснато отслабващото търсене на алуминиеви продукти.

Това кара ръководителите на компанията да предприемат драстични мерки, които предвиждат освобождаването и на 1 700 от външните контрактори на Alcoa. Освен това се очаква третият по големина производител на алуминий в света да продаде четири от своите бизнес единици, да замрази наемането на нови служители и да съкрати заплащането на оставащите на работа.

Изнесените за продан бизнес единици са свързани с областта на електричеството и електронните системи, торовете и транспорта. В тях са заети 22 600 души, а през 2008 година са отчели загуба от 105 млн. долара при регистриран приход в размер на 1,8 млрд. долара. Очаква се от продажбата да бъдат привлечени около 100 млн. долара.

Производството на Alcoa ще бъде свито с допълнителни 135 хил. метрични тона годишно, което заедно с предишната редукция прави спад от близо 750 хил. метрични тона. Това означава, че като цяло производството на алуминий ще бъде понижено с 18 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още