IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отново на зелено

Повишението водеха акциите на фармацевтичните, автомобилните и добивните компании

20:12 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси отново на зелено

Европейските акции успяха да запазят позитивното настроение и днес, за шеста поредна сесия, водени от повишението при акциите на фармацевтичните, автомобилните и добивните компании.

Пеневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 2% до 212,87 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1,3%, а в Германия DAX се вдигна с 0,9%. Френският CAC 40 добави 1,1% към стойността си.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg и MarketWatch, повишението от последните сесии се дължи на обещаваните правителствени мерки за справяне с кризата, пониженията на лихвите и оптимизмът, характерен за началото на новата година.

На страната на печелившите в Европа днес се наредиха книжата на компании като AstraZeneca, Rio Tinto, ArcelorMittal, Volkswagen. На обратния полюс обаче застана Logitech, чиито акции паднаха с над 9%, след като компанията обяви, че планира да съкрати 15% от служителите си.

Оптимизмът се пренесе и в Щатите, където пазарите отвориха на положителна територия, особено след като и петролът се повиши над 50 долара вследствие на проблемите с газовите доставки на Стария континент.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още