IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите около природния газ изведоха петрола над 50 долара за барел

Черното злато пое нагоре и заради това, че ОПЕК вече прибягва до изпълнение на взетото решение за намаляване на предлагането

15:17 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите около природния газ изведоха петрола над 50 долара за барел

Цената на петрола достигна най-високата си стойност за последните пет седмици заради споровете около руския газ, минаващ през Украйна, и ясните доказателства, че ОПЕК вече осъществява глсасуваното миналия месец решение за ограничаване на предлагането.

Както е известно, от началото на новата година между Русия и Украйна избухна скандал относно тарифите за пренос и ползване на газ, който днес доведе до спиране на доставките за някои от страните от Източна Европа, сред които и България. Това поражда страхове относно способността за посрещане на енергийните нужди с алтернативни горива и води до ръст в цената на петрола.

Котировките напредват и заради планове за ограничаване на доставките за Азия от този месец, обявени от Кувейт и Катар. Представители на петролните рафинерии от региона заявяват, че двете страни вече започват да свиват доставките си, предава Bloomberg.

В резултат суровият петрол с доставка през януари поскъпна с 3,4 на сто до 50,47 долара за барел в часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк. По същото време в Лондон Брентът повиши цената си с 4,5 на сто до 51,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още