IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Банките ще отчетат нови загуби през 2009

Има опасност загубите от лоши кредити да преминат досегашния си връх от 1934 г., смятат експертите на Deutsche Bank

19:53 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank: Банките ще отчетат нови загуби през 2009

Перспективите пред банковия сектор могат да се влошат допълнително и има опасност загубите от лоши кредити да преминат досегашния си връх от 1934 г., се казва в анализ на Deutsche Bank, цитиран от Marketwatch.

Според институцията е възможно през 2009 г. загубите от лоши кредити да се повишат над нивото от 3,4% от активите, достигнато по време на Голямата депресия. Дори да не бъдат достигнати тези стойности, анализаторите на Deutsche Bank са на мнение, че загубите на банките ще се удвоят спрямо нивата от края на третото тримесечие на 2008 г. (1,5%) и ще достигнат около 3% към края на 2010 г.

Сред основните причини за подобно развитие са високият процент на проблемните кредити в сегменти като жилищното кредитиране, кредитните карти, заемите срещу ценни книжа и др. Близо една-четвърт от общия кредитен портфейл на световния банков сектор в една или друга степен вече изпитва определени трудности, като според експертите от Deutsche Bank останалите 75% също ще се натъкнат на такива през идната 2009 г.

Deutsche Bank е понижила очакванията си за цените на акциите на някои от най-големите световни банкови институции, сред които тези на J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo и др.

В анализа на Deutsche Bank се посочва, че рисковете в сектора са нараснали значително, като повечето банки през тази година ще предприемат ограничаване на рисковите активи, дори това да доведе до по-ниски норми на печалба и по-слаб растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още