IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед започна изкупуване на ипотечни облигации

Фед ще изкупува инвестиционни инструменти с фиксирана доходност, обезпечени с ипотеки и гарантирани от трите гиганта - Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae

17:42 | 05.01.09 г.
Фед започна изкупуване на ипотечни облигации

Федералният резерв на Ню Йорк е започнал процедура по изкупуване на ипотечни инструменти като част от програмата за подкрепа на американския жилищен пазар, съобщи Блумбърг. Стойността на програмата е 500 млрд. долара.

Чрез инвестиционни банки ФЕД ще изкупува инвестиционни инструменти с фиксирана доходност, обезпечени с ипотеки и гарантирани от трите гиганта - Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae. Не се споменава размера на покупките, които ще бъдат осъществени.

Колапсът на жилищния и ипотечен сектор в САЩ миналата година доведе до най-тежката кредитна криза от 7 десетилетия, което причини отписвания на активи за финансовите институции в размер на над 1 трлн. долара.

Федералният резерв наля във финансовата система 1,3 трлн. долара през 2008 година чрез програми за повишаване ликвидността на банки, посредници и други финансови институции.

Една от целите на програмата за изкупуване на финансови инструменти е да се понижат доходностите на ипотечните облигации чрез намаляване на тяхното предлагане, което да доведе до покачване на тяхната цена.

От своя страна по-ниската доходност и съответно по-високата цена на ипотечните книжа ще подсигури банковата система с по-печеливши продажби на тези инструменти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още