IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата накара германците да повярват в силата на еврото

Традиционният скептицизъм на немското население към единната валута избледнява и доверието в нея се увеличава

15:40 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата накара германците да повярват в силата на еврото

Глобалната финансова и икономическа криза доведе до интересна промяна в настроенията на германците по отношение на еврото. Традиционният скептицизъм, който се наблюдава сред немското население, започва да отстъпва пред доверието в единната валута, показват данни от социологическо проучване по поръчка на Съюза на спестовните каси в Германия (DSGV), посветено на десетата годишнина от създаването на еврото.

Резултатите от изследването показват, че три четвърти от гражданите на най-голямата икономика в еврозоната са убедени в силата на еврото. Според тях то предлага по-голяма сигурност в условията на настоящата финансова и икономическа криза, отколкото би могла да предостави изведената от употреба германска марка.

Най-убедени в стабилността на валутата, която от 1 януари е официално разплащателно средство вече в 16 страни от Европейския съюз, са германците на възраст от 40 до 49 години, показва изследването. Цели 82 на сто от тях определят еврото като стабилно средство в кризисните условия. В групата от 14 до 29 години този процент е „едва“ 64 на сто.

По отношение на ценовата стабилност обаче вярата в еврото не е толкова голяма, тъй като почти половината от анкетираните германци са на мнение, че заради него стоките и услугите са поскъпнали. За промяна на тази нагласа, която е налице още от въвеждането на единната валута в употреба в страната преди седем години, не помагат дори последните данни за отслабване на темпа на инфлацията в еврозоната и в Германия.

Изследването показва и друга интересна тенденция. Около една четвърт от анкетираните продължават да пресмятат цените и сметките в марки, макар единната валута да се използва вече седем години. Най-широко представената част от пресмятащите в марки са възрастните германци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още