IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският газ за Гърция намаля драстично, ЕС обсъжда газовия конфликт

ЕС ще разгледа въпроса за засилването на системата за мониторинг на транзита на руски газ през Украйна

11:03 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руският газ за Гърция намаля драстично, ЕС обсъжда газовия конфликт

Доставките на руски природен газ за Гърция от тази сутрин са намалели с една трета заради падането на налягането в газопровода, чрез който Газпром доставя газ на страната, съобщи РИА Новости по информация от представител на ръководството на гръцката държавна газова компания DEPA.

От гръцката компания уточняват, че вместо поръчаните 6 млн. куб. м газ за периода, те са получили само 4 млн. куб. м.

Гърция получава от Русия около 80% от потребявания от нея природен газ, като за 2008 г. обемът на употребения от южната ни съседка газ е бил около 4,3 млрд. куб. м. От гръцката компания са посочили още, че разполагат със запаси от природен газ, който би могъл да стигне на страната за около две седмици, в т.ч. доставките на синьо гориво от Азербайджан през Турция и горивото от газохранилище за втечнен газ недалеч от Атина.

Газпром прекрати от 1 януари доставките на природен газ за Украйна поради изтичането на договора за доставки и неподписването на нов, тъй като Украйна не е съгласна с новите по-високи цени на горивото, които в първоначалния си вариант бяха далеч по-ниски от тези за страните от ЕС.

Газопроводите за Европа обаче минават през територията на Украйна, която започна да отклонява синьо гориво за себе си и така намаляха доставките за Европа, включително и за България, въпреки че Газпром (според съобщения от компания) дори е увеличил обема на транзитирания газ.

В тази връзка от ръководството на Булгаргаз съобщиха, че за предходните два дни доставките на природен газ за България са намалели с 10-15%. Изпълнителният директор на българската газова компания Димитър Гогов не се нае да прогнозира кога обемът на доставките на синьо гориво ще се нормализира и дали е възможно по-голямо понижение на налягането и съответно на доставките. Той допълни, че вероятно ще се наложи да бъдат ползвани запаси от газохранилището в Чирен. Гогов посъветва топлофикационните дружества в страната да обмислят използването и на други горива, освен газа, за осигуряването на нормално топлоснабдяване на жилищата при евентуално усложняване на ситуацията.  

В Брюксел днес на извънредно заседание се предвижда да се съберат представители на страните-членки на Общността, за да бъде обсъдена ситуацията с доставките на природен газ за Европа, съобщава радио „Ехото на Москва”. По предварителна информация ще бъде разгледан въпросът за засилване на системата за мониторинг на транзита на руски газ през Украйна и създаване на нова система за контрол.

Чехия, която пое председателството на ЕС от 1 януари, вече заяви, че ЕС не възнамерява да взима страна в газовия конфликт между Русия и Украйна. Прага изразява надежда за скорошно постигане на договореност по въпроса между Москва и Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още