IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ ще търси по-голяма роля на регулатор на банковата система

Опасността от фалити на банки, каквито видяхме в САЩ, кара вицепрезидентът на институцията да иска повече правомощия за институцията

09:36 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ ще търси по-голяма роля на регулатор на банковата система

Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да получи значителни правомощия за контрол, чрез които да бъдат засилени нейните надзорни функции, смята вицепрезидентът на институцията Лукас Пападемос, предава FT. Предложенията на специалиста дават ясен сигнал, че ръководителите на ЕЦБ са на мнение, че има нужда от спешни реформи в областта на регулацията на финансовите пазари.

Според Пападемос ЕЦБ би могла да поеме отговорността за контрола над големите банки, опериращи отвъд границите на 16-те държави, попадащи в еврозоната. В такъв случай надзорът можел да се осъществява контрол с помощта на националните централни банки.

Макар в Европа досега да успяват да избегнат мащабен банков фалит от скалата на Lehman Brothers, представителите на политическите и икономическите среди се опасяват, че настоящата структура на финансовия сектор, която е базирана на основата на национални регулатори, оставя региона в опасна ситуация.

Предложенията за засилване на ролята на ЕЦБ за сметка на местните регулаторни органи биха влезли в остро противоречие с националните капитали, пише FT. Някои от водещите европейски политици също биха предпочели да запазят регулацията на банковата система далеч от ЕЦБ, а тя да продължи да се занимава с основната си функция по определяне на лихвен процент и борба с инфлацията.

Въпреки това обаче налице има достатъчно сигнали, че предложенията на Пападемос биха могли да получат силна подкрепа сред ръководителите на ЕЦБ. До този момент президентът на институцията Жан-Клод Трише не е изразил категоричното си желание за получаването на повече правомощия, но в интервю отпреди месец заяви, „че е ясно това, че настоящата рамка за работа би могла да бъде подобрена“, припомня вестникът.

В изказване за немския вестник Wirtschaftswoche Пападемос, чийто ресор в ЕЦБ е финансовата стабилност, е заявил, че плановете на ЕС за засилване на взаимодействието между надзорните органи в настоящата регулативна мярка би имало ефект „само в средносрочен план, но вероятно не е най-доброто решение за по-дълъг хоризонт“.

Важността на въпроса за регулацията на банковата система в Европейския съюз е толкова голяма, тъй като в него оперират 45 големи банкови институции с клонове по целия свят, притежаващи около 70 на сто от всички активи на банковата система на Съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още