IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средна цена на петрола от 60 долара през 2009 г. очакват анализатори

Основният фактор за цените на петрола следващата година ще бъдат обхватът и продължителността на икономическия спад

10:31 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Средна цена на петрола от 60 долара през 2009 г. очакват анализатори

Цената на петрола ще се възстанови от лошото си представяне тази година, като следващата година ще възлиза средно на 60 долара за барел благодарение на рекордните съкращения на производството от страна на картела ОПЕК, пише Bloomberg.

Прогнозата, която е базирана на мненията на 33-ма анализатори, представлява 50 на сто ръст спрямо вчерашната цена на затваряне на суровината в Ню Йорк при ниво от 40,02 долара. По време на електронната търговия петролът загуби 0,95 на сто до 39,64 долара.

Очаква се понижението на доставките на ОПЕК с 14 на сто, или 4,2 млн. барела дневно, да намали натрупаните запаси от суровината в САЩ, които отчетоха ръст от 10 на сто тази година със забавянето на икономиката.

След рекордните си цени през първата половина на тази година, през второто полугодие петролът се срина заедно с цените на други суровини вследствие на разразилата се в световен мащаб криза.

Анализаторите очакват през следващата година цената на петрола да се повиши до 70 долара за барел през четвъртото тримесечие, тъй като потреблението ще се стабилизира. Според прогнозите щатската икономика ще започне отново да отчита растеж през втората половина на 2009 г.

Фючърсите за 2009 г. обаче показват по-слабо възстановяване от очакваното от анализаторите, като се търгуват на цена около 45 долара за барел.

“Основният фактор за цените на петрола следващата година ще бъдат обхватът и продължителността на икономическия спад”, коментират специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още