IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижен рейтинг на кредитни инструменти ще струва 1,3 млрд. долара на КВС

Финансовият гигант ще отпише активи заради редукция на оценката на някои от притежаваните инструменти от страна на Moody's

10:20 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Понижен рейтинг на кредитни инструменти ще струва 1,3 млрд. долара на КВС

Белгийският финансов гигант KBC ще бъде принуден да отпише активи на стойност 900 млн. евро (1,3 млрд. долара), което ще се отрази на печалбата за последното тримесечие на годината, съобщават от компанията. Основна причина за това е пониженият рейтинг на някои от структурираните кредитни инструменти, държани от институцията.

Според рейтинговата агенция Moody's Investor Service икономическата ситуация предполага понижаване на оценката на някои от структурираните инструменти. Това ще доведе до преоценка на портфейла на KBC и отписване на 600 млн. евро от активите на финансовата компания.

Други 300 млн. евро ще бъдат необходими за покриване на повишени изисквания за гаранция, свързани с понижаването на оценката на инструментите. С това във финансовите резултати за тримесечието ще попадне обща загуба от 900 млн. евро, се казва в официалното съобщение на КВС.

Окончателните резултати на финансовата компания се очаква да бъдат публикувани на 12 февруари. В България белгийският холдинг притежава Стопанска и инвестиционна банка, както и застрахователната компания ДЗИ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още