IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развиващите се държави са изправени пред ожесточена битка за капитали

Възможни са големи затруднения при осигуряването на кредити, тъй като средствата, необходими на големите икономики, са колосални

10:34 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Развиващите се държави са изправени пред ожесточена битка за капитали

Огромните обеми на очакваните облигационни емисии, които ще бъдат издадени от правителствата на развитите държави през 2009 година, поставят под сериозна заплаха достъпа до финансиране за развиващите се икономики, пише FT.

Анализаторите предупреждават, че икономиките от развиващия се свят могат да бъдат изхвърлени от кредитните пазари, тъй като водещите държави се очаква да емитират облигации за 3 трлн. долара догодина. Тази сума е три пъти по-голяма от отчетената през 2008 година.

„Казано по прост начин, ще имаме повече емитенти, които да се борят за ограничено количество капитал“, смята Ник Чейми от RBС Capital Markets. Според него е малко вероятно да станем свидетели на фалити на държави, но за сметка на това много компании можело да бъдат изправени пред фалит.

Развиващият се свят като цяло, в лицето на правителствата и корпорациите, ще се нуждае от средства за погасяване на задължения за 6,865 трлн. долара догодина, показват данни на ING Wholesale Banking. В тази сума попадат облигации, кредити, лихвени плащания и търговски финансирания.

Големите нужди на развитите държави, които са предопределени от необходимостта за осигуряване на средства за спасителните планове за икономиките и компенсиране на потенциалния спад на приходите от данъци, вероятно ще насочат значителна част от капитала именно към тях.

По-рисковият профил на развиващите се страни пък ще доведе до изискване на по-висока възвръщаемост под формата на завишени лихви по кредитите и по-високи купонови плащания по облигационните емисии. Това от своя страна предполага ожесточена борба между отделните държави и фирми в конкурентната битка за привличане на кредити.

Към момента анализите сочат, че Бразилия, Русия, Индия и Китай са изправени пред необходимост от погасяване на дългове за съответно 205, 605, 257 и 2 437 млрд. долара догодина. Тези страни обаче в известна степен са облагодетелствани, тъй като разполагат със значително количество валутни резерви.

Проблемите се очаква да бъдат за онези страни, чиито резерви са по-ограничени. В тази насока могат да бъдат посочени примерите с Украйна и Унгария, които прибягнаха до спасителни помощи от страна на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още