IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола скочи с близо 7 на сто

Денят след Коледа донесе подкрепа на котировките, но това не попречи в празничната сесия черното злато да поевтинее с 11 на сто

09:40 | 27.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола скочи с близо 7 на сто

Петролът поскъпна за пръв път през последните четири сесии по време на вчерашната търговия на борсата в Ню Йорк. Като основна причина за това анализаторите посочват острия спад на котировките от 9,3 на сто, на който станахме свидетели в предколедната сесия.

Вчера петролните контракти с доставка през февруари повишиха цената си с 2,36 долара (6,7 на сто) до 37,71 долара за барел. Въпреки значителното поскъпване обаче черното злато отбеляза нов силен седмичен спад. От понеделник до сега цената на суровината е изтрила 11 на сто от стойността си.

Петролът е на път да отбрлежи най-лошата година в историята на фючърсната търговия на борсата в Ню Йорк, като до момента се движи с годишен спад от над 60 на сто. Главната причина за това са страховете от дълга и тежка рецесия на световната икономика, която се очаква да бъде свързана с понижено производство и намаляващо търсене на горива.

През последните седмици опит за подкрепа на пропадащите цени, които вече са близо пет пъти по-ниски от наблюдаваните през юли нива от около 150 долара за барел, бяха направени от страна на ОПЕК. Организацията, която осигурява около 40 на сто от износа на петрол в света, взе две последователни решения за понижаване на предлагането съответно с 1,5 и 2,2 млн. барела дневно.

Този ход обаче се засега се оказва неефективен и цената на черното злато продължава да отстъпва. Това се случва главно заради поредицата от негативни новини за състоянието на водещите икономики в света и заради непрекъснато растящите запаси от горива в САЩ.

Вчера в Лондон петролните контракти за доставка на Брент през февруари повишиха цената си с 5 на сто до 38,44 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още