IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов силен спад в цената на петрола

Запасите от горива в САЩ нарастват повече от очакваното, което оказва натиск върху котировките

18:08 | 24.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов силен спад в цената на петрола

Цената на петрола отбеляза поредното си рязко понижение в днешния предпразничен за западните пазари ден. Основна причина за отстъплението на котировките стана ежеседмичният доклад на американското правителство за петролните запаси в САЩ, който показа по-голямо от очакваното нарастване на складираните горива.

Запасите от бензин са се увеличили с цели 3,34 млн. барела през седмицата до 19 декември, с което тяхната обща стойност достига 207,3 млн. барела. Дестилираните горива пък са се увеличили с 1,81 млн. барела до 135,3 млн. барела. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-скромен ръст от съответно 750 и 700 хил. барела.

Като цяло обаче запасите от суров петрол са се свили с 3,1 млн. барела до 318,2 млн. барела при очаквания за увеличение от 500 хил. барела.

Натиск върху цените на горивата оказаха и новите данни за проблеми на пазара на труда, които дадоха сила на опасенията за тежка и продължителна рецесия в САЩ. Мрачните новини от днес са свързани със силен ръст на молбите за помощ при първоначална безработица. Те се увеличават до 586 хил. за предходната седмица, което е най-големият им брой от ноември 1982 година насам, предава Bloomberg.

Днес на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поевтиняват с 3,93 на сто до 37,45 долара за барел. По време на сесията в Лондон пък петролът от сорта Брент поевтинява с 4,24 на сто до 38,65 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още