IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мугабе планира национализация на банки и мини в Зимбабве

84-годишният лидер има намерение да сформира „Икономически революционен съвет“, който да се пребори с евентуални санкции от чужбина

11:59 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мугабе планира национализация на банки и мини в Зимбабве

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе планира национализация на редица ключови предприятия, опериращи в минния, банковия и промишления сектор, на фона на засилващата се международна изолация на страната, съобщава Bloomberg.

84-годишният лидер има намерение да сформира „Икономически революционен съвет“, който да се пребори с евентуални санкции от чужбина, информират членове на управляващата партия, цитирани от Bloomberg и пожелали анонимност. В същото време базираните в Южна Африка опозиционни сили настояват за санкции от страна на съседните на Зимбабве държави.

Плановете на Мугабе подсказват, че той няма намерение да отстъпи от поста си, въпреки икономическия колапс и засилващите се епидемии в страната. Според много анализатори, обаче ерата „Мугабе“ е към своя край. Страната вече е в десетата си година на рецесия, инфлацията е 230% на годишна база, а нивото на безработица е над 80%.

Предвидените от перзидента мерки ще имат за цел да овладеят инфлационните процеси и да повишат продуктивността, която в момента е на ниво от под 10% от производствения капацитет. Властите могат да прибегнат до национализация на банки, минни компании и фабрики, а е възможно и обявяване на извънредно положение, съобщават представители на правителството, цитирани от Bloomberg.

В страната оперират и някои големи международни корпорации, като Impala Platinum Holdings (вторият по големине производител на платина в света) и най-голямата добивна компания Rio Tinto Group. Сред играчите в банковия сектор на Зимбабве са Barclays Bank и Standard Chartered Plc.

Правителството на Зимбабве вече обяви намеренията си да принуди чуждестранните компании в страната на продадат 51% от активите си на зимбабвийски граждани и фирми.

Към момента няма формално наложени санкции от страна на чужди държави спрямо Зимбабве, но САЩ и Европейския съюз въведоха ограничения за пътуванията от и към страната. Според опозиционните сили на Зимбабве, обаче думите не са достатъчни и са необходими конкретни мерки срещу режима на Мугабе, който е на власт от 1980 г. насам. Тогава страната печели своята независимост от Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още