IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реакторите за АЕЦ Белене ще се изработят от руските Ижорски заводи

Сумата на контракта е 82 млн. евро

11:52 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Реакторите за АЕЦ Белене ще се изработят от руските Ижорски заводи

Руските Ижорски машиностроителни заводи, влизащи в групата ОМЗ („Обединени машиностроителни заводи”) сключиха договор с държавния холдинг „Атоменергопром” (в който влиза строителят на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт” и ядрените централи на Русия) за изработване и доставка на реакторното оборудване за АЕЦ Белене, съобщи metalinfo.ru.

Основният ангажимент на изпълнителя на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт” е да изгради двата ядрени блока на централата от типа „ВВЕР–1000” с мощност от по 1000 мегавата.

В рамките на контракта Ижорските заводи ще доставят за нашата централа реакторно оборудване за двата енергоблока, включващо корпуси за реакторите и вътрекорпусни устройства. Сумата на контракта е 82 млн. евро.

Общото тегло на оборудването ще бъде над 1500 т. Корпусът на първия реактор ще бъде доставен в България в края на 2011 г., а вторият – през септември 2012 г.

ОМЗ е най-голямата в Русия компания за тежко машиностроене, като има завод и в Чехия. Компанията се е специализирала в извършването на инженеринг, производство, продажби и сервизно обслужване на оборудване за атомната енергетика, петролната и газовата промишленост, добивната промишленост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още