IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alcoa си връща лидерското място в световното производство на алуминий

Американската група ще измести руската Русал

11:00 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Alcoa си връща лидерското място в световното производство на алуминий

Американската група Alcoa ще си върне лидерското място в световното производство на алуминий, увеличавайки до 100% участието си в капитала на норвежкия производител Elkem Aluminium ANS, съобщава френският вестник „Трибюн”.

Прибавяйки производствения капацитет на Elkem към своя, Alcoa ще може да произвежда по над 4,7 млн. тона алуминий годишно спрямо настоящия лидер – руската Русал – с годишен капацитет от 4,2 млн. тона.

По-конкретно Alcoa ще придобие 50-те процента от капитала на норвежката група, които все още не притежава, в замяна на участието си от 45% в компанията за алуминиеви профили Sapa. Последната присъства е 15 европейски страни, в САЩ и Китай и бе създадена през юли 2007 от сливането на подразделения на Alcoa и Orkla.

Сделката ще бъде финансово отразена в отчетите на Alcoa за четвъртото тримесечие, но засега не се дават повече подробности по този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 23.12.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още