IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка отпуска заеми на Полша и Украйна

Заемът от Световната банка за Полша е в размер на 975 млн. евро, а за Украйна - 500 млн. долара

10:51 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка отпуска заеми на Полша и Украйна

Съветът на директорите на Световната банка е решил вчера вечерта да предостави заеми на Полша и Украйна, съобщава Итар-Тасс, позовавайки се на официална информация от банката.

Заемът за Полша е в размер на 975 млн. евро, а заемното споразумение ще бъде подписано днес във Варшава.

Според информацията от банката целта на кредита е да „поддържа плановете на полското правителство” за повишаване качеството и ефективността на системата на държавните финанси, да способства на притока на квалифицирана работна ръка и да подобрява бизнес климата в страната.

По думите на регионалния директор на Световната банка за Централна Европа Орсалия Каландзопулос решението за предоставяне на кредит на Полша „отразява признанието на Световната банка за добрите макроикономически показатели и за амбициозните планове за реформи в страната, въпреки че външните условия са сложни и Полша не е застрахована от тях”. Общата стойност на 44-те проекта, реализирани в Полша със заеми от Световната банка от 1990 г. досега, е около 6,2 млрд. долара.

Заемът, който Световната банка отпуска на Украйна, е в размер на 500 млн. долара и е за смекчаване на последствията от финансовата криза. Официалното название на кредита е „Трети заем за подкрепа на политиката в областта на развитието”. Между ключовите реформи, за чиято поддръжка е предназначен заемът, са посочени „първи стъпки за възстановяване на финансовата система”, усъвършенстване на системата на държавните поръчки, подобряване възможността за достъп до висше образование и други.

Коментирайки отпускането на заема, регионалният директор на Световната банка за Украйна, Беларус и Молдова Мартин Райзер е отбелязал, че украинската икономика сега се намира в „крайно трудна ситуация”. От ръководството на банката смятат още, че именно поради това страната е „необходимо да ускори структурните реформи в области като бизнес климат, финансовия сектор, диверсификацията на търговията, поземлената реформа, конкурентоспособността, енергийната безопасност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още