IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GM получи спасителните $9,4 млрд., но пазарите не вярват в оцеляването й

Въпреки правителствената помощ акциите на компанията се срутват, а застраховките за защита при фалит поскъпват

10:23 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
GM получи спасителните $9,4 млрд., но пазарите не вярват в оцеляването й

Въпреки думите на изпълнителния директор на General Motors Рик Уагънър, че с помощта от 9,4 млрд. долара, която трябва да осигури съществуването прeз следващите няколко месеца, компанията е „получила това, което е искала“, пазарите не вярват в доброто бъдеще на автомобилния гигант.

Графикът, по който ще бъдат разпределени средствата предвижда до 29 декември на GM да бъдат отпуснати 4 млрд. долара, а до 16 януари да бъдат преведени и останалите 5,4 млрд. долара. Целта е компанията да оцелее до 20 януари, когато новият президент на САЩ Барак Обама застава начело на Белия дом.

Акциите на GM регистрираха най-голямото си поевтиняване от месец и половина вчера, когато се състоя едва първата търговска сесия след петъчното изявление на президента на САЩ Джордж Буш в подкрепа на автомобилния сектор. Пазарната капитализация се срути с 22 на сто до 3,52 долара за акция и така заличи почти целия ръст от 23 на сто, постигнат в петък.

В същото време суаповите сделки за защита на облигационерите от фалит на GM повишават цената си с 2 процентни пункта, което ясно показва опасенията на пазарите относно резултатите от предприетите от администрацията на Буш мерки, предава Bloomberg.

Така цената на защитата вече възлиза на 81 на сто от главницата, което с допълнителната цена от 5 на сто годишно означава, че за да предпази инвестиция от 10 млн. долара за срок от 5 години, застраховащият се трябва да плати първоначално 8,1 млн. долара, след което да доплаща по 500 хил. долара годишно.

Съществува „голяма вероятност нт банкрут на GM“, се казва и в съобщение на Standart&Poor's от вчера. То дойде като обяснение за понижаването на рейтинга на негарантираните задължения до ранг С, което е с цели 11 степени под оценката на качествените инвестиции. По думите на Робърт Шулц от рейтинговата агенция „кредиторите могат да очакват нищожна компенсация“ в случай на фалит на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още