IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът затвори под 40 долара за барел след спад от близо 6 на сто

Вносът на петрол в Япония се е понижил със 17% на годишна база за ноември

23:27 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът затвори под 40 долара за барел след спад от близо 6 на сто

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през февруари затвориха на ниво от 39,91 долара за барел на борсата в Ню Йорк днес, регистрирайки спад от 2,45 долара, или 5,8 на сто.

След като миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол взе решение за свиване на доставките с нови 2,2 млн. барела дневно, днес се засилиха спекулациите, че през януари вероятно ще последва ново намаление. Междувременно стана ясно, че вносът на петрол в Китай и Япония е отчел забавяне през ноември, а петролните запаси на САЩ са се повишили до седеммесечен връх.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, докъде могат да паднат цените на “черното злато” зависи в най-голяма степен от усилията на ОПЕК да ограничи предлагането, като някои от тях очакват дъното да бъде достигнато до края на януари.

Вносът на петрол в Китай, вторият по големина потребител на горива в света, за предходния месец е бил 13,36 млн. тона, или с 1,9% по-малко от ноември 2007 г. В Япония, която заема третото място по потребление на суров петрол, вносът е намалял с цели 17% на годишна база за ноември.

Миналата седмица пък стана ясно, че петролните запаси в САЩ възлизат на 321 млн. барела, което е най-високото ниво за последните седем месеца.

 

През уикенда представители на ОПЕК заявиха, че ще придприемат нови понижения на доставките в опит да стабилизират цените на международните стокови пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още