IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стенли Фишър вижда прилика между аферата „Мадоф“ и кредитната криза

И в двата случая инвеститорите не вземат под внимание предупредителни знаци, смята банкерът

16:48 | 22.12.08 г.
Стенли Фишър вижда прилика между аферата „Мадоф“ и кредитната криза

Шефът на израелската централна банка Стенли Фишър оприличи аферата "Бърнард Мадоф" на световната финансова криза. Според него и в двата случая инвеститорите са пропуснали предупредителните сигнали, че нещо не е наред, пише Bloomberg. 

„Започваш да мислиш по определен начин“, казва Фишър, който изучава световната икономика от четвърт век в ролята на академик, банкер и законодател. „Започваш да приемаш нещата, които хората правят.“

Инвеститорите, които са доверили парите си на Мадоф, са били примамени от обещанията за постоянна възвръщаемост, докато тези, които са натрупали дългове от облигации, обезпечени с ипотеки, са били подведени от високите рейтинги, които са се оказали лъжливи, както и прогнозите за ръст в цените на жилищата.

Според Фишър, с когото Бен Бернанке се е консултирал относно докторантския си тезис през 1979 г., най-лошото от кризата в САЩ тепърва предстои.

Бивш заместник управляващ директор на Международния валутен фонд по време на азиатската финансова криза през 97-98 г., Фишър вижда риск сегашната криза да създаде дефлационна спирала в САЩ и световните икономики, която ще повлече надолу цени, заплати и търсене. „В момента това е опасността,“ казва банкерът. „Все още не сме стигнали дотам.“

Потребителските цени в САЩ отбелязаха спад от 1,7% през ноември, което основно се дължи на понижението в цената на енергията, смята Фишър.

Дали ще настъпи дефлация зависи от това колко успешна е стратегията за възраждане на икономиката на Бернанке и другите законодатели по света, казва той.

Наблюдавайки Бернанке, Фишър установява, че той прилага уроците, научени от анализите на Голямата депресия.

Със задълбочаването на кризата председателят на Федералния резерв обявява програми, насочени към размразяване на кредитните пазари.

Ходовете, които Фед предприема, приличат до голяма степен на тези, към които японската централна банка прибягва в началото на десетилетието в опити да сложи края на дефлацията в икономиката на страната.

Според Фишър Бернанке е в по-добра позиция да успее в сравнение с Япония. Освен че се е фокусирал върху възстановяване на кредитните потоци, Бернанке по-бързо се е ориентирал към понижаване на лихвените проценти до почти нулево ниво.

Новоизбраният президент Барак Обама също изглежда по-агресивен от японското правителство в използването на фискална политика за възстановяването на икономиката, казва Фишър. Според съветник на Обама, новият президент планира да помоли Конгреса за пакет от стимули на стойност от около 850 млрд. долара.

Действията са абсолютно различни по скорост и мащаб в сравнение с тези в Япония, казва Фишър. „Ако има критична разлика, тя е в това.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още