IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК даде условно одобрение за придобиването на British Energy от EDF

В резултат на сделката EDF ще се превърне в най-големия производител на енергия във Великобритания

14:09 | 22.12.08 г.
ЕК даде условно одобрение за придобиването на British Energy от EDF

Най-големият оператор на атомни реактори в света - френската Electricite de France (EDF), получи условно антитръстово одобрение от Европейския съюз за покупката на производителя на атомна енергия British Energy Group на стойност 12,5 млрд. паунда.

Днес Европейската комисия (EК) представи решението си в официално съобщение, предаде Bloomberg. Одобрението ще зависи от съгласието на EDF да продаде: две от своите неатомни електроцентрали във Великобритания, минимален обем от електричество на британския пазар за търговия на едро и терен, върху който може да се изгради нов реактор.

През септември стана ясно, че компанията е постигнала споразумение да купи British Energy. В резултат на сделката EDF ще се сдобие с осем атомни станции и ще се превърне в най-големият производител на енергия и пети по големина доставчик на електричество на Острова, пише Ройтерс.

„Въпреки че новата организация няма да има изключително голям пазарен дял, по време на разглеждането на първоначално оповестената транзакция комисията установи, че сделката би повдигнала въпроси във връзка със защитата на конкуренцията по четири направления,“ пише в съобщението на ЕК.

След като двете компании предават одобрен пакет от мерки, адресиращи опасенията на комисията, ЕК решава, че може да даде условно одобрение за сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още