IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Tata ще налее милиони за спасяване на Jaguar

Обмисля се и държавна помощ за автомобилния производител

11:44 | 22.12.08 г.
Tata ще налее милиони за спасяване на Jaguar

Tata, индийският собственик на Jaguar Land Rover, ще инжектира „десетки милиона“ паунда в британската автомобилна компания, докато британското правителство обмисля варианта за спасителен план за Jaguar, финансиран с пари на данъкоплатците, пише Financial Times. 

Инвестицията дава известно време на британските министри да откликнат на исканията от страна на сектора за гарантиране на заем от милиарди британски лири.

Британският министър по бизнес въпросите лорд Питър Манделсън се колебае дали Jaguar Land Rover се нуждае от правителствената подкрепа, за да преодолее рецесията или може да прибегне до допълнително ресурси от Tata. Правителството е назначило счетоводната компания KPMG и инвестиционната банка NM Rothschild за консултиране по сложните финанси на индийския конгломерат и за оценяване на адекватността на изискванията на автомобилните производители.

Говори се, че Манделсън допуска възможността Jaguar Land Rover да стане потенциално изключение от неговото правило за „затворената чекова книжка“, поне заради своите инвестиции в изследвания и развойна дейност във Великобритания.

Бизнес министърът обаче преповтори през уикенда предупреждението си, че държавата трябва да е единствено „кредитор от последна инстанция“. Всяка спасителна мярка, свързана с Jaguar Land Rover, ще зависи от резултатите от процедурата due diligence в индийската компания-майка, казват запознати.

Приближени на Tata твърдят, че спешната помощ за Jaguar Land Rover е предшествана от „хиляди милиони“ оборотен капитал, който Tata й осигурява, откакто откупи автомобилната компания от Ford за 2,3 млрд. долара през март.

Настояването на автомобилния производител за финансова помощ от правителството се подкрепя от синдикалните организации.

Според представители на лейбъристите стойността на обсъждания спасителен пакет за Jaguar е 667 млн. паунда, пише BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още