IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските олигарси търсят близо 80 млрд. долара държавни заеми

След като преди 12 години олигарсите отпускаха кредити на руското правителство, днес ролите се обръщат

10:18 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руските олигарси търсят близо 80 млрд. долара държавни заеми

Руските олигарси търсят 78 млрд. долара заеми от държавата, за да „оцелеят“ в условията на световната финансова криза, давайки възможност на премиера на страната Владимир Путин да увеличи държавния контрол в някои от най-големите предприятия в страната, пише Bloomberg.

Само 12 години след като олигарсите придобиха контрол над големите индустриални предприятия на бившия Съветски съюз, подпомагайки финансовото състояние на тогавашното правителство, ролите се обръщат. Над 100 крупни бизнесмени са отправили своите искания към премиера на Русия Владимир Путин и администрацията на президента Дмитрий Медведев. Основната причина е, че по данни на Централната банка, руските предприята имат задължения към чужбина с падеж през следващата година в размер на 110 млрд. долара, което е два пъти повече от общите такива на Бразилия, Индия и Китай.

Олигарсите, които през последните три години утроиха външния дълг на страната, предлагат като обезпечение на заемите акции в притежаваните от тях компании. Компаниите в Русия търпят силни негативи от спада в цените на суровините и рязката обезценка на рублата (най-силната от 1998 г. насам). Путин вече осигури финнасова помощ за някои от милиардерите в страната, като Роман Абрамович и Олег Дерипаска, а се обсъждат и начини за подпомагане на други, в това число собственика на производителя на тръбопроводи ОАО ТМК, Димитрий Пумпянски, собственика на Северстал, Алексей Мордашов, както и този на АФК Система, Владимир Евтушенков.

По-рано този месец милиардерът Александър Лебедев заяви, че не всички едри бизнесмени в страната ще получат държавна помощ. „Някои от тях ще загубят собствеността си, било то в полза на държавата, или на кредиторите. Техните компании са свръхзадлъжнели, а приходите им падат“, коментира Лебедев.

Олигарсите използваха политическото си влияние през последното десетилетие на миналия век за придобиване на мащабни активи, наследени след рухването на комунизма. Анатоли Чубаис, който отговаряше за правителствената програма „заеми срещу акции“ през 1996 г., заяви в свое интервю през 2000 г., че тогава планът е бил да се създаде едър частен капитал, който да помогне на тогавашния президент Борис Елцин да укрепи политическото си влияние и да попречи на „завръщането“ на комунистическия строй, припомня Bloomberg. В момента Чубаис е изпълнителен директор на базираната в Москва Корпорация за нанотехнологии.

Очаква се руската държавна банка Внешекономбанк (ВЕБ) да осъществи мерките за подпомагане на руските бизнесмени. В замяна на предоставянето на едногодишни заеми, ВЕБ ще изисква да има представител в Борда на директорите на компаниите, както и право на вето при сключване на големи заеми или операции с активи на значителна стойност. По информация на банката, премиерът Путин ще е член на Надзорния съвет по извършването на „спасителните“ операции. Кредитополучателите ще предоставят акции, активи или експортни приходи като обезпечение, пише още Bloomberg.

Поне 10 от 25-те най-богати личности в Русия са получили margin call* през последните месеци, в резултат на най-силната финансова криза в страната за последните 10 години, по данни на Deutsche Bank и Bloomberg. Според анализатори, вероятността евентуалните заеми, получени от държавата, да бъдат изплатени за една година е много малка. Това означава, че някои олигарси ще трябва да се разделят с „титлата“ си. Други, обаче са на мнение, че в Русия има по-малък шанс за масови фалити, тъй като степента на държавен контрол в икономиката и без това е значително по-висока отколкото в Западна Европа например.

По-рано този месец руският премиер Владимир Путин заяви, че правителството няма намерение на национализира икономиката на страната, а само да предостави заеми или да закупи акции от закъсалите предприятия, които в последствие да продаде обратно.

От октомври насам правителството вече отпусна заеми в размер на общо 12 млрд. долара на някои компании, в това число и такива, притежавани от Олег Дерипаска и Роман Абрамович. Дерипаска успя да запази дял от 25% в ОАО Норилск Никел, един от най-големите прозводители на метали в Русия, след като получи заем от 4,5 млрд. долара. Милардерът, обаче бе принуден да се раздели с дяловете си в московската Союз Банк, прозиводителя на авточасти Magna International, и германската строителна компания Hochtief. Държавата кредитира с 1,8 млрд. долара компанията Евраз, собственост на Абрамович.

От началото на годината руският борсов индекс RTS бележи спад от над 70 на сто.

*margin call - искане от кредитора за внасяне на допълнителни средства, с цел покриване на текущи задължения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още