IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия отпуска 5,5 млрд. евро на банки в затруднение

Държавната помощ ще е насочена към трите най-големи банки в страната - Anglo Irish Bank, Bank of Ireland и Allied Irish Banks

10:02 | 22.12.08 г.
Ирландия отпуска 5,5 млрд. евро на банки в затруднение

Ирландия ще отпусне 5,5 млрд. евро на трите най-големи банки в страната и ще поеме контрола над Anglo Irish Bank, за да защити от крах сектора на финансовите услуги, съобщава Bloomberg. 

Правителството ще инжектира 1,5 млрд. евро в Anglo Irish в замяна на привилегировани акции, всяка от които ще носи 75% право на глас.

Всяка от банките Allied Irish Banks и Bank of Ireland ще получи по 2 млрд. евро. И трите банки са базирани в Дъблин.

Ирландия, която първа от страните в Европа гарантира всички банкови депозити, прибягва до използване на обществени пари, като преди това приканваше банките да потърсят помощ от частни инвеститори. След гаранциите, обявени на 30 септември, ирландският финансов индекс ISEF се е понижил със 72%.

„Винаги съм давал да се разбере, че няма да се втурна към рекапитализация,“ казва финансовият министър Браян Ленихан. „Другите страни действаха припряно и допуснаха грешки.“

Привилегированите акции, емитирани от Anglo Irish, ще носят на държавата фиксиран годишен дивидент от 10%. От акциите на Bank of Ireland и Allied Irish държавата ще получава 8% дивидент и ще има 25% от правото на глас по „ключови въпроси“ като смяна на контрола и капиталовата структура. Привилегированите акции са под формата на перпетюитет и няма да бъдат конвертирани в обикновени акции.

Капиталовата адекватност на Bank of Ireland и Allied Irish, измерител на способността на банката да покрива загубите от заеми, ще се покачи от около 8% на 9% в резултат на правителствената инвестиция, каза Ленихан.

Правителствените мерки идват дни, след като Anglo Irish беше въвлечена в скандал, свързан с председателя на банката Шон Фицпатрик, който не е разкрил заем в размер на 87 млн. евро, който е изтеглил от банката. Фицпатрик, както и изпълнителният директор на банката Дейвид Дръм, подадоха оставка миналата седмица.

Държавната инвестиция ще гарантира функционирането на Anglo като надеждна и стабилна институция, казва в официално съобщение наследникът на Фицпатрик, Донъл О'Конър. От банката казват, че този месец ще осигурят допълнително 500 млн. евро за покритие на нарастващите загуби от кредити.

Дивидентът, който ще се дължи на правителството е по-нисък от дивидента от 12%, който Великобритания изисква от британските банки, използвали държавни средства за набавяне на свеж капитал. Ирландският финансов министър каза, че не е искал да поставя много висока цена, за да не ограничи кредитирането.

Държавата също е готова да гарантира допълнителна емисия от 1 млрд. евро под формата на акции на Allied Irish и Bank of Ireland. От финансовото министерство казват, че въпреки значителния резерв от капитал, с който разполагат, те насърчават банките да търсят частни инвеститори. На 21 ноември Bank of Ireland съобщи, че няколко инвеститори са заявили интерес към инвестиции в компанията. Печалбата на банката за първото полугодие е отчела спад от 32%.

Миналия месец от Allied Irish известиха, че разполагат с няколко опции за засилване на капиталовите нива, включително продажба на дялове в своите щатски и европейски клонове. Отделно от това, група неназовани фондови мениджъри са се допитали до финансовото министерство миналия месец с намерение наред с правителството да инвестират в банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още