IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota очаква първа оперативна загуба за последните 71 години

Силният ръст на йената и сривът в продажбите за САЩ и Европа карат компанията да прогнозира негативен финансов резултат

09:30 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Toyota очаква първа оперативна загуба за последните 71 години

Ръководителите на Toyota Motor Corp., която е втората по големина компания в световния автомобилен сектор, очакват да бъде реализирана първата оперативна загуба за последните 71 години. Като основни причини за мрачните прогнози се сочат силното поскъпване на японската йена и проблемите с реализирането на продукцията в САЩ и Европа.

Очаква се годината, която приключва през март 2009 година, да донесе оперативна загуба от 150 млрд. йени (1,7 млрд. долара), предава Bloomberg. При това автогигантът очаква спад на чистата печалба в размер на 91 на сто до 50 млрд. йени. За сравнение, предишните прогнози бяха за достигане на 600 млрд. йени оперативна печалба.

Последният път, когато компанията е регистрирала оперативна загуба, е бил през далечната 1938 година, съобщи днес говорителят на Toyota Хидеаки Хома.

Toyota понижава прогнозите си за втори път тази година, тъй като глобалната рецесия води до драстичен спад в продажбите на автомобили. Като отговор на кризата от компанията предприемат съкращения, както и свиване на производството.

Освен острият спад на продажбите, който доведе до понижение от 34 на сто в реализираните сделки в САЩ и Европа през ноември, силно негативен ефект върху представянето на Toyota дава и поскъпването на йената.

По данни на компанията всяко поскъпване на японската валута с единица срещу долара води до спад на оперативната печалба с 40 млрд. йени. Що се отнася до курса евро/йена, то ръст на йената с единица носел 6 млрд. йени загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още