IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на долари на паричните пазари намалява

Намаляването на търсенето на доларови заеми на паричните пазари вероятно означава, че кредитната криза е към своя край

19:28 | 19.12.08 г.
Търсенето на долари на паричните пазари намалява

Няколко централни банки обявиха днес, че ще продължт да “наливат” пари във финансовата система през първото тримесечие на 2009 г., но същевременно заявиха, че търсенето на американски долари е намаляло, което е знак, че глобалната кредитна криза вероятно се успокоява, пише Ройтерс.

Федералният резерв ще осъществи три аукциона за 28-дневни заеми и три аукциона за 84-дневни заеми, докато Европейската централна банка и Шведската централна банка заявиха, че ще проведат 7, 28 и 84-дневни доларови аукциона, ако банките се нуждаят.

“Централните банки ще продължат да работят заедно за справяне с натиска върху световните парични пазари”, се казва в съобщение на Фед.

Английската и Японската централни банки също обявиха, че ще осъществят подобни мерки за осигуряване на доларова ликвидност.

Търсенето на американски долари се повиши значително след фалита на Lehman Brothers през септември.

В отговор на това, основните централни банки последователно предприеха координирани действия за справяне с натиска върху световната финансова система чрез извършване на операции на паричните пазари, осъществяване на валутни суапове и понижения на основните лихвени проценти.

В резултат натискът върху паричните пазари отслабна като лихвата по междубанковото кредитиране – Libor падна до четири годишно дъно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още