IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвегия посяга към петролното си богатство за борба с кризата

Страната, която е един от големите износители на петрол, е заделила над 290 млрд. долара във фонд за чуждестранни инвестиции

17:47 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Норвегия посяга към петролното си богатство за борба с кризата

Норвегия ще използва по-голямата част от петролното си богатство следващата година за борба с икономическата криза. Пакетът от нови мерки за стимулиране на икономиката ще бъде представен в края на януари, съобщи АР, цитирайки премиера на страната Йенс Столтенберг.

Страната, която е един от големите износители на петрол, е заделила над 2 трлн. крони (290 млрд. долара) във фонд за чуждестранни инвестиции. Обикновено правителството ограничава разходите на средства от фонда на 4 на сто от общия му размер.

В условията на икономически проблеми обаче може да бъдат похарчени повече средства, е заявил Столтенберг.

Новите мерки за стимулиране на икономиката ще включват още по-голямо увеличение на финансирането на публични дейности, строителство и поддръжка, е заявил премиерът. Така според правителството ще се насърчат икономиката и пазарът на работна ръка, като в същото време ще бъдат реализирани много необходими проекти като ремонт на пътища и училища.

Досегашните мерки на правителството за справяне с кризата включват предлагане на новоиздадени правителствени облигации през октомври на стойност 350 млрд. крони на банките за подобряване на ликвидността на пазара.

През последните години правителството беше предпазливо по отношение на харченето на петролното богатство, тъй като норвежката икономика отчиташе толкова силен растеж, че някои експерти се опасяваха от евентуално „прегряване“. През последните месеци обаче цените на петрола се сринаха с около 100 долара от рекорда си при 147 долара през юли.

По думите на Столтенберг благодарение на петролното си богатство Норвегия е в доста по-добра позиция от много други страни. Премиерът обаче предупреди, че се очаква безработицата да нарасне от сегашното си ниско ниво от 2 на сто.

В сряда централната банка направи най-голямата редукция на основната лихва от 22 години насам – 1,75 процентни пункта до 3%, за да стимулира икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още