IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забраните за къси продажби в някои държави не са оказали голямо влияние

Акциите се държат „по много подобен начин“ преди и след влизането в сила на забраните, сочи анализ

16:44 | 19.12.08 г.
Забраните за къси продажби в някои държави не са оказали голямо влияние

Спешните забрани на късите продажби, въведени от редица страни в отговор на финансовата криза, са оказали слабо или никакво влияние върху поведението на възвръщаемостта от акциите.

Според анализ на професор Ян Марш и Норман Ниймър от Cass Business School в Лондон няма „силни доказателства“ за системни промени в резултат на рестрикциите, наложени от регулаторите във Великобритания, САЩ, Италия, Франция и Германия.

В проучването се сравняват акциите преди и след въвеждането на забраните. Прави се също сравнение на поведението на акциите, за които важат рестрикциите, с това на тези, за които няма рестрикции.

Докладът прави извода, че акциите се държат „по много подобен начин“ преди и след влизането в сила на забраните в страните, в които са въведени. Според анализа няма системен модел, който да показва, че забраните са намалили вероятността за големи сривове на пазара.

Промените във възвръщаемостта от акциите „се влияят основно от други фактори, които засягат финансовия сектор като цяло, вместо от рестрикциите за къси продажби“, се посочва в проучването, цитирано от сайта на лондонската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още