IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР разкрива плана за отпускане на първия от серия заеми за ЦИЕ

Заем от 100 млн. евро първа ще получи румънската банка Banca Transilvania

11:28 | 18.12.08 г.
ЕБВР разкрива плана за отпускане на първия от серия заеми за ЦИЕ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) разкри плана за отпускане на първия кредит от серия заеми, целящи смекчаване на забавянето при компаниите от Централна и Източна Европа, пише Financial Times. 

Като антикризисна мярка банката вече увеличи първоначалния си разходен план за 2009 г. с повече от 1 млрд. евро, като допълнение към вече заложените 5,9 млрд. евро., които е планирала да инвестира следващата година в региона.

Част от тези средства ще бъдат използвани за кредитиране на банките от системно значение като клонове на чуждестранни банки и институциите с държавна собственост.

ЕБВР е готова да помогне на други банки в региона, чиято роля счита за ключова. Такава е Banca Transilvania, която е с изключително значение за малкия бизнес в Румъния и унгарската OTP, в която ЕБВР е инвестирала.

Първият заем на стойност 100 млн. евро ще получи румънската Banca Transilvania (BT). Неговото предназначение е осигуряване на необходимата ликвидност в сектора на малкия и среден бизнес, който изпитва рязко забавяне в поръчките от октомври насам. ЕБВР притежава 15% от ВТ, най-голямата независима банка в Румъния и водещ кредитор на малките и средни предприятия, с повече от 125 хил. клиенти с малък бизнес.

По прогнози на банката около 7 500 съществуващи клиенти ще се възползват от тези средства.

Според представител на ЕБВР банките в региона са засегнати от недостиг на капитал, но е малко вероятно големите инвеститори да преразгледат стратегията си за региона, като по този начин ще бъде избегнат рискът от изпаряване на инвестициите. „Банките, които са инвестирали в Румъния като централна част на стратегията си, нямат път назад. Промяната на решението може да донесе повече вреди, отколкото ползи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още