IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски регулатор реши операторът на Хийтроу да продаде три свои летища

Под общото управление на BAA на практика няма конкуренция, смята от британската комисия за защита на конкуренцията

13:13 | 17.12.08 г.
Британски регулатор реши операторът на Хийтроу да продаде три свои летища

Собственикът на лондонското летище Хийтроу British Airport Authority (BAA) ще трябва да продаде своите летищни бази в Гетуик и Станстед, обслужващи британската столица, и терминала си в Единбург, реши британската комисия за защита на конкуренцията, съобщи Bloomberg. 

BAA, която е част от испанската Grupo Ferrovial, се опита да заобиколи предишните препоръки да продаде две свои летища в Лондон, като направи опит да намери купувач само за Гетуик. Това само по себе си няма да отговори на изискванията на авиокомпанииите и пътниците, заявиха днес от комисията.

Под общото управление на BAA на практика няма конкуренция, казва Кристофър Кларке, който ръководи антитръстовото разследване.

„Най-ефективният начин да се установи конкурентен пазар в югоизточната част на страната и непланинските части на Шотландия е да се постави изискване трите лондонски летища и двете основни летища в Шотландия да са с различни собственици“.

BAA обслужва 91% от пътниците в югоизточна Англия, където липсата на организация на пътническите потоци и хаосът при отварянето на петия терминал на Хийтроу накара законодателните органи и авиолиниите да настояват за раздробяване на компанията, управляваща летищата.

От комисията заявиха също, че планират да предложат мерки за стимулиране на инвестициите в лондонски летища и да изготвят предложения за нова система за регулиране.

Днешните предложения на комисията подлежат на обсъждане, след което комисията ще публикува своя окончателен доклад в края на февруари или началото на март.

BAA може да набере до 3 млрд. паунда от продажбата на Гетуик - второто най-натоварено летище в Лондон, смятат анализатори.

Основаната през 1965 г. BAA е собственик на пет от десетте най-натоварени летища във Великобритания.

През 2006 г. Ferrovial плати 10,1 млрд. паунда за BAA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още