IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет увеличава експозицията си към жп сектора

Въпреки че акциите на жп компании се считат за старомодна инвестиция, ходът на Бъфет се тълкува като съответстващ на стратегията му

12:24 | 17.12.08 г.
Бъфет увеличава експозицията си към жп сектора

Американският инвестиционен гуру и милиардер Уорън Бъфет продължава да увеличава експозицията си към железопътния сектор, съобщи finance.yahoo.com.

По последни данни инвестиционният фонд на Бъфет Berkshire Hathaway, чрез подразделението си National Indemnity Company, е закупил миналата седмица 2,2 млн. акции от капитала на жп компанията Burlington Northern, с което е увеличил дела си в нея до над 20 на сто.

Berkshire Hathaway започна да купува акции от жп сектора още в началото на 2007 г., като към момента притежава инвестиции в компаниите Burlington Northern, Norfolk Southern и Union Pacific.

Въпреки че акциите на жп компании се считат за старомодна инвестиция, някои наблюдатели разтълкуват хода на Бъфет като напълно съответстващ на стратегията му за инвестиране в сектори, където бариерите за влизане са големи поради огромната капиталоемкост на отрасъла.

Освен това расте нуждата от жп транспортиране на въглища и етанол в съответствие със стратегията на САЩ да оползотворява в по-голяма степен вътрешните енергийни източници.

Бъфет е известен и с това, че предпочита компании, чийто бизнес е лесноразбираем и не зависи изцяло от технологичните иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още