IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейският парламент улесни търговията с оръжие в ЕС

Европейските разрешителни за търговия с изделия с военно предназначение ще бъдат три типа - износ за една страна, за износ за повече от една страна и за износ за всички страни от ЕС

09:17 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският парламент улесни търговията с оръжие в ЕС

Европейският парламент одобри (EP) снощи с голямо мнозинство директива за създаването на информационна система за разрешителните за търговия с оръжие и военна техника в рамките на Европейския съюз, съобщи АФП. В перспектива това решение ще създаде условия за развитието на общ пазар на продукция с военно предназначение.

"Приемането на директивата ни позволи да приключим един етап в създаването на истински европейски пазар на военна техника", заяви еврокомисарят по проблемите на промишлеността Гюнтер Ферхойген.

Документът, чиято цел е да се преодолее разпокъсаността на европейския пазар на военна техника, бе подкрепен и от френското председателство на ЕС.

"Страните в ЕС в близко бъдеще ще престанат да третират останалите държави-членки "трети страни", тъй като се пристъпва към създаването на условия за търговия с военна техника в рамките на ЕС", допълни Ферхойген.

В момента продажбата от една от страните членки на изделия, предназначени за вграждане във военна техника, производство на друга страна членка, изисква същата тежка процедура за издаване на разрешителни, както и доставките на военна техника за страни извън ЕС. Новата система ще се прилага спрямо всички доставки на изделия с военно предназначение между страните членки на ЕС и се очаква да позволи на производителите да спестяват по 400 милиона евро годишно от лицензионни такси.

По инициатива на Европейския парламент директивата ще се прилага не само при търговски сделки, а в сферата на междуправителственото сътрудничество и хуманитарната помощ в случай на природни бедствия.

Европейските разрешителни за търговия с изделия с военно предназначение ще бъдат три типа - износ за една страна, за износ за повече от една страна и за износ за всички страни от ЕС.

Европейският парламент обаче изключи противопехотните мини и касетъчните боеприпаси от общата система на лицензиране.

Всяка от страните членки ще продължи да издава национални разрешителни, но като се съобразява с правилата за търговия в рамките на ЕС. Запазват се и правата на отделните държави да налагат санкции при нарушения, свързани с издадените разрешителни за търговия с изделия с военно предназначение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още