IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Буш заяви твърдата си подкрепа за автогигантите, реакцията на ЕС не закъсня

Намеренията на Америка карат Европа да се притеснява за своите автомобилни производители

22:33 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Буш заяви твърдата си подкрепа за автогигантите, реакцията на ЕС не закъсня

Закъсалите гиганти на американската автоиндустрия получиха доза успокоение, че държавата ще застане зад тях и те ще бъдат подкрепени в най-скоро време. Това стана след изказване на президента на страната Джордж Буш, направено от борда на самолета Air Force One по време на завръщането му от изненадващата визита в Ирак и Афганистан, предава АР.

„Внезапен банкрут на автомобилните компании би бил опустошителен за икономиката“ е казал Буш. „Намираме се в процес на работа с акционерите, за да можем да продължим напред. Засега все още не сме съвсем готови да оповестим мерките“.

Американският президент не е пожелал да даде информация относно необходимото за вземането на решение време, заявявайки, че „това няма да бъде дълъг процес заради икономическата нестабилност на компаниите“, добавя агенцията.

Както е известно, администрацията на президента търси начини да предостави спешна помощ на закъсалите автомобилни гиганти GM и Chrysler, които обявиха, че може да обявят галит в рамките на няколко седмици ако не получат помощ от държавата. Такава беше одобрена от долната камара на американския парламент, но Сената блокира отпускането на сума в размер на 14 млрд. долара на двете компании.

Ясната позиция на Буш, че автомобилните компании ще получат помощ от държавата, предизвика незабавна реакция на безпокойство от страна на Европейския съюз в лицето на втората по големина икономика в еврозоната – Франция.

Министърът на икономиката на Франция Кристин Лагард изрази мнение, че ЕС не може да остане пасивен и да пренебрегне възможностите да подпомогне автомобилните компании в момент, когато в САЩ търсят всякакви варианти да направят това.

„Ние не можем да стоим безучастно докато другите предприемат действия. Нашата първа и основна грижа е това, което се случва отвът Атлантика“, заяви Лагард пред Комисията по икономика и монетарни въпроси в Европейския парламент.

„Трябва да изготвим собствени решения и да обмислим нуждата от евентуална интервенция за реструктуриране на някои сектори преди да те да са понесли прекалено тежки удари“. Според френския министър това решение трябва да бъде взето с оглед случващото се на автомобилните гиганти в целия свят и мерките, които прилагат останалите държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още